Nöroloji Uzmanı Uzm.Dr.Aycan Tazegül kişinin kendisi veya çevresinin hareket ettiğini düşünmesi hissi olarak tanımlanan vertigo hastalığının en çok iş ve sosyal yaşamı etkilediğini söyledi. Tazegül, vertigo hastalığında nedene bakılmadan ilk olarak ilaçla
Nöroloji Uzmanı Uzm.Dr.Aycan Tazegül kişinin kendisi veya çevresinin hareket ettiğini düşünmesi hissi olarak tanımlanan vertigo hastalığının en çok iş ve sosyal yaşamı etkilediğini söyledi. Tazegül, vertigo hastalığında nedene bakılmadan ilk olarak ilaçla tedaviye başlandığına dikkat çekti.
Uzman Dr. Tazegül, baş dönmesi ve tedavisi hakkında bilgi verdi. Vertigo rahatsızlığı görülen kişilerin, şikayetlerini dile getirirken zorluk çektiklerini ifade eden Tazegül, “Vertigonun bulguları, farklı nedenlere bağlı olarak değişebilmektedir. Hasta, çevresinin veya kendinin hareket ettiğini veya döndüğünü ifade eder. Bu duruma bulantı, kusma, terleme ve anormal göz hareketleri eşlik edebilir. Yakınmalar birkaç dakika ile başlayıp, saatlerce sürebilir. Bazen bu şikayetler sabit ve sürekli bazen de atak şeklinde görülebilir. Vertigonun başlangıcı, bir harekete veya pozisyon değişikliğine bağlı olabilir.” diye konuştu.
Vertigo hastalığının beyin veya iç kulaktaki problemlere bağlı olarak ortaya çıkabileceğini kaydedenTazegül, şöyle devam etti: “İç kulak problemlerine bağlı vertigolara ‘periferik’, beyin hastalıklarına bağlı vertigolara ise ‘santral vertigo’ adı verilmektedir. Vertigonun beyin ile ilgili nedenleri, denge siniri. Bu sinirin beyinin alt bölümündeki çekirdeği ve bu yapıların diğer beyin alanları ile olan bağlantılarının bozulmaları ile ilgilidir. Sinirin ve çekirdeğin bağlantıları, ‘serebellum’ denilen beyincikledir. Santral vertigoda, baş dönmesi daha az şiddette olur fakat kısa sürede düzelmez. Beyinin alt bölümünün kanlanmasının azalması vertigoya neden olabilir. Boynun arkasından gelip beyne giden damarlar, diğer yapıların yanında denge ile ilgili bölümleri de kanlandırır. Bu kanlanmada oluşabilecek bozukluklar; güçsüzlük, görme bulanıklığı, çift görme, uyuşukluk, denge bozuklukları, düşme ve konuşma bozukluklarına da neden olabilir. “