Devlet Memurları Konfederasyonu Erzurum İl Temsilcisi Mucip Yazıcı, Erzurum Kongresiyle ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada, ‘Türkiye Cumhuriyeti devletinin temelleri Erzurum Kongresiyle atıldı’ dedi.
‘MANDA VE HİMAYE REDDEDİLDİ’
Erzurum Kongresi'nin önemi ve özelliklerine vurgu yapan DMS Erzurum il temsilcisi Mucip Yazıcı, ‘Manda ve himaye reddedilerek ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verildi. İlk kez milli sınırlardan bahsedilmiş ve Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalandığı anda Türk vatanı olan topraklarının parçalanamayacağı açıklanmıştır. Manda ve himaye reddedilerek ilk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. İlk kez millî sınırlardan bahsedilmiş ve Mondros Ateşkes Antlaşması'nın imzalandığı anda Türk vatanı olan topraklarının parçalanamayacağı açıklanmıştır. İlk olarak 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihlerinde Erzurum, 4 -11 Eylül 1919 tarihlerinde ise Sivas Kongresi düzenlenmiştir’ dedi.
ERZURUM KONGRESİNİN ÖNEMİ
Türk İstiklal Savaşı’nın ilk temellerinin atıldığı, Erzurum Kongresinin burada toplanması tesadüfi değildir diyerek sözlerine devam eden Yazıcı, ‘başkanlığını Mustafa Kemal Paşanın yaptığı kongreye 5 vilayetten 56 delege katıldı. İlk kez 23 Temmuz 1919 yılında Erzurum'da toplanan kongre kararları büyük önem taşımaktadır. Alınan kararlar arasında ilk kez milli sınırlardan bahsedilmiş, Türk vatanı olan toprakların parçalanamayacağı açıklanmıştır. İlk kez ulusal bağımsızlığın koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilmiştir. Düşman işgalindeki vatan toprağını kurtarmak için bağımsızlığa giden zorlu yolu Erzurum'dan sürdüren Atatürk ve beraberindekiler, bu kongre sayesinde ülkenin bağımsızlığa giden yolunu açtı. Tarih, Erzurum'un makûs talihinin değişmesinde ve milli hafızada unutulmaz yeri bulunan; Doğu İlleri Fatihi Kazım Karabekir Paşa'nın kahramanlığını ebediyen gür sesiyle haykırmaya devam edecektir. TBMM Hükümeti artan Ermeni sorunlarına ve yayılmacılığına son vermek amacıyla 20 Eylül 1920'de bölgede bir askerî harekât yapılmasına karar verdi. 15. Kolordu Komutanı Musa Kâzım Karabekir'i tam yetkiyle Doğu Cephesi Komutanlığına atadı. 9 Temmuz 1919'da askerlik görevinden istifa eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, 23 Temmuz 1919'da emperyalist güçlerin Osmanlı topraklarını paylaşmaya çalıştığı dönemde, Erzurum Kongresi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına giden yolda ilk adımı atmıştır’ ifadelerini kullandı.
‘ERZURUM KONGRESİ, SADECE BİR TARİH SAYFASI DEĞİL; AYNI ZAMANDA BİR MİLLETİN ONURUDUR’
Yazıcı son olarak, ‘Cumhuriyetimize giden bu kutlu yolda emeği geçen tüm kahramanları, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Unutulmamalıdır ki; tarih sadece geçmişi anlatmaz, geleceğe de ışık tutar. Erzurum Kongresi, bu ışığın en parlak halkalarından biridir. Birlik, beraberlik ve kararlılıkla yükselen bu ruhu yaşatmak, her birimize düşen bir görevdir. Çünkü Erzurum Kongresi, sadece bir tarih sayfası değil; aynı zamanda bir milletin onurudur, bağımsızlık yeminiyle yazılmış destanıdır’ ifadelerini kullandı.