Kış mevsimi ve soğuk havaların etkisiyle ısınmak için kullanılan kömür sobaları, dikkat edilmediği takdirde geri dönüşü olmayan sonuçlar oluşturmaması için önleminizi almadan uyumayın.
ZEHİRLENMELERE DİKKAT
Erzurum’da kar yağışının ardından aşırı soğuk havalar kendisini iyice hissettirmeye başladı. Gündüzleri -15 olan hava sıcaklıkları gece saatlerinde -25’leri gördü. Ülkemizde her sene bazı ölümle sonuçlanan şofben, soba ve kombilerden kaynaklı zehirlenmeler açısından da riskli döneme girilmiş oldu. Özellikle Erzurum gibi soğuk bir memlekette olmak, gece gündüz ısınma ihtiyacını doğuruyor. Gece yatarken yakılan kömür sobası ve hesap dışı oluşan bazı durumlar ağır sonuçlara oluşturabiliyor.
TEDBİRSİZLİK ÖLÜM GETİRİR
Şofben ve sobadan kaynaklanan zehirlenmeler, ülkemizde her kış gündeme geliyor ve maalesef bu zehirlenmelerin büyük bir kısmı ölümle sonuçlanıyor. Bu durumun yaşanmaması için yapılacak tek şey ise bacalı olan şofben, soba ve kombilerin bakımlarını düzenli yaptırmak. Aynı zamanda kış aylarında özellikle kömür sobasının yanlış kullanılması veya yanlış maddelerin yakılması bacaların yeteri kadar temizlenmemesi sonucunda ortaya çıkan zehirli gazın teneffüs edilmesi, soba zehirlenmeleri ve takibinde ölümlere yol açıyor.
HAYATINIZI RİSKE ATMAYIN
Ucuz bir kömür ile kıyaslandığında o kadar da ucuz olmayan hayatınızı tehlikeye atmayın. Bacanızı bir sene içerisinde en az iki defa temizletmeli ve tıkanıklıklardan arındırmalısınız. Tavanınız soba bacasından ve bacanız çatıdan en az bir metre kadar yukarıda olmalı, baca üzerine baca şapkası taktırılmalı, bacanın bu şekilde tıkanması engellenmesi gerekiyor. Soba yakılırken tamamı doldurulmamalı, yandıktan bir süre sonra yakılacak maddeler eklenmeli, sobanın maksimum dörtte üçü doldurulmalı, daha fazlası doldurulmamalıdır, sobaya yakın yerlerde uyunmamalı, mümkünse belli zaman aralıklarıyla kalkılıp soba kontrol edilmeli, 2 saat arayla sobanın bulunduğu odanın camları açılmalı ve havalandırılmalıdır.