Savdes-Sen (Savunma, Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası) Erzurum İl Başkan Yardımcısı ve Erzurum Adliyesi İş Yeri Temsilcisi Mucip Yazıcı, Kurban fiyatlarındaki artış sebebiyle bayramın tadının kaçtığını belirtti.
YAZICI, ‘EN ÖNEMLİ İBADET’
Kurban bayramı ilahi dinlerin en önemli ibadetlerinden biri sayılmaktadır diyen Yazıcı, ‘Bayram dargınların barıştığı, güllerin açtığı, gönül ve hayır kapılarının sonuna kadar açıldığı birlik, beraberlik ve kardeşliklerin pekiştiği günlerdir. Bayram geçmişten ders çıkarmak yanlışlardan dönmek kucaklaşmaktır. Kurban Bayramı, İslam inancına göre, Hicrî takvimin Zilhicce ayının 10. gününden başlayarak 4 gün süren bir dini bayram olarak kutlanır. Kurban Bayramının kutlama süreci, Zilhicce ayının 9. gününe denk gelen Arefe günü ile başlar ve ardından Zilhicce ayının 10., 11. ve 12. günleri olan ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) olarak bilinen üç gün boyunca devam eder. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Kurban Allah’a teşekkür etmek, şükretmek ve varlığına inanışı göstermek amacıyla yapılan bir ibadettir. Kurban Bayramı ise bu ibadetin her yıl belirli günlerde gerçekleştirilmesidir. Kurban Bayramın da ibadet etmek isteyenler, emredilen koşulları taşıyan hayvanları Allah için keserek, Allah’a feda ederler. İnsanlık tarihi kadar eski bir ibadet olan kurban kesmek, ilahi dinlerin en önemli ibadetlerinden biri sayılmaktadır.’ Dedi.
ZENGİN FAKİRİ UNUTTU
Bayramların tadı artık eskide kaldı diyerek sözlerine devam eden Yazıcı, ‘Artık insanlar geçim derdine düştü. Tatil lüks oldu. Alış verişler azaldı, gidip gelmeler asgariye indi. Bayramlarında tadı yok. Zengin fakiri unuttu. Fakir egosuna yenik düştü. Hal hatır soran kalmadı. Kesilen kurbanlar buzluklara doldu, evet bir kez daha bayram oldu ama tadı ve tuzu yok. Ramazan da marketlere koşuyoruz, aldığımız gıda ve poşetleri mutfağa doldurup kapımızı sıkı bir şekilde kapatıyoruz, Kurban da kestiğimiz kurban etlerini buzluklara dolduruyoruz, hepimiz bir birimiz den kaçıyoruz. Ama adımız Müslüman. Biraz başımızı ellerimizin arasına koyup düşünmemiz lazım. Bayram günleri birlik ve beraberliğin yanı sıra kardeşliğin pekiştiği günlerdir. Bu günlerde iyi düşünüp ders çıkarmamız eksikliklerimizi görmemiz gerekir. Kurban kesmenin şartlarını yerine getirenler, öncelikle çevresinde bulunan ihtiyaç sahiplerini mutlu ederler. Kardeşliğin ve birliğin temsili olan Kurban Bayramı, yardımlaşmanın en çok vücut bulduğu bir dönemdir. Kurban Bayramı nedir ve niçin kesilir sorularının cevaplarının hemen hemen hepsi yardımlaşma ve ibadet çatısında birleşir. Kurban Bayramı sadece bir et kesilen bayram değil; yoksulların da düşünüldüğü, birlik ve beraberliğin pekiştiği dini bir ibadettir.’ İfadelerini kullandı.