GenelHaber Girişi : 30 Ocak 2020 11:53

Anthrax mesaisi…

Anthrax mesaisi…
Erzurum’da Tarım ve Orman il-ilçe müdürlükleri Anthrax (Şarbon) hastalığına karşı mücadele kapsamında büyükbaş hayvanlarına aşı yapılıyor. Tarım ve hayvancılıkla geçiminin büyük bir kısmını yapan Erzurum’da hayvan sağlığı oldukça önemli. Uzun süre bakım v

Erzurum’da Tarım ve Orman il-ilçe müdürlükleri Anthrax (Şarbon) hastalığına karşı mücadele kapsamında büyükbaş hayvanlarına aşı yapılıyor.

Tarım ve hayvancılıkla geçiminin büyük bir kısmını yapan Erzurum’da hayvan sağlığı oldukça önemli. Uzun süre bakım ve maliyet harcayarak yetiştirilen hayvanlarda hesapsız bir şekilde ortaya çıkan hastalıkların sonucunda büyük zararlar oluşabiliyor. Üreticinin en çok mağdur olduğu bu duruma karşı erken tedbir büyük önem taşıyor.

AŞIDAN HERKESİ KURTARIR

Üreteci bu anlamda zarar görmemesi için Tarım ve Orman Bakanlığı büyük çapa sarf ediyor. Oluşabilecek bir salgın hastalık önce bireysel üreticiyi daha sonra da tüm Türkiye’yi tehdit edebiliyor. Zamanında kontrol altına alınamayan salgın hastalığın sonucunda da zarar hesaplanamayacak boyutlara ulaşabiliyor. Bu durumlara karşı en etkili çözüm ise aşıdan geçiyor.

DURMAK YOK!

Erzurum Tarım ve Orman il ve ilçe müdürlükleri bu kapsamda yoğun bir tempo ile çalışmalarını sürdürüyor. Gece-gündüz, yaz-kış demeden ekipler, köy, mahalle, ahır dolaşarak büyük ve küçükbaşlara aşılama çalışması gerçekleştiriyor. Bu aşılama sayesinde de üretici önemli ölçüde risklerden kurtulmuş oluyor.

MÜCADELE EDİLİYOR

Bu kapsamda Erzurum’un Şenkaya ilçesinde Anthrax hastalığına karşı aşılama mesaisi gerçekleştirildi. Konuyla ilgili olarak Erzurum Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, “Şenkaya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ekipleri tarafından Şenkaya ilçemizde mihrak mahallelerinden başlanılarak Anthrax hastalığına yönelik mücadele kapsamında büyükbaş hayvanlara aşı yapılmaktadır.” paylaşımında bulundu.

İNSNALARA BULAŞABİLİYOR

Anthrax, yaygın bilinen ismiyle Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen bakteriyel bir enfeksiyon bir hastalık türü. Şarbon (dalak yanığı), antraks veya anthrax adlı bakteri nedeniyle oluşan zoonotik karakterde bulaşıcı bir hastalık. insanlarda görülme sıklığı çok düşük. İnsanlara bulaşması, hastalıklı hayvanlarla temas veya hayvansal ürünlerin yenmesi ile olur.

TÜM OMURGALILAR TEHLİKEDE

Tüm omurgalıları etkileyebilen hastalık özellikle etobur hayvanlarda, sığır, manda ve deve gibi büyükbaş hayvanlar, koyun ve keçi gibi küçükbaş hayvanlar ile domuz, beygir gibi evcil veya yabani diğer hayvanlarda ve insanlarda görülür. En duyarlı hayvanlar sığır koyun ve keçiler olarak biliniyor. Özellikle sığır, koyun ve beygirlerde ani olarak ortaya çıkan ve insanlara da geçebilen bir hastalık özelliğinde.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.