Dünya Süt gününde Tarım Bakanı önemli açıklamalarda bulundu.Süt ve süt ürünlerinin ne kadan önemli olduğunu söyledi.18 yılda hayvancılık desteklerini 4 kalemden 10 kaleme çıkartarak toplam 38,4 milyar lira hayvancılık hibe desteği ödemesi yaptıklarını söyledi.Sektör temsilcilerinin sorunlarını tek tek dinledi.Bakan not aldı.Büyükbaş hayvan sayısında yüzde 80, küçükbaş hayvan sayısında yüzde 51, süt üretiminde ise yüzde 173 artış sağlanmıştır. 2019 yılında da süt üretimimiz, bir önceki yıla göre yüzde 3,8 artarak, 22,9 milyon tona ulaşmıştır. FAO verilerine göre de ülkemiz dünya süt üretiminde sekizinci sıraya, AB ülkeleri arasında ise Almanya ve Fransa’dan sonra üçüncü sıraya yükselmiştir. Bununla birlikte Ülkemiz süt üretiminde, yüzde 107’lik oranla kendine yeterli konumdadır. 2002 yılında 122 kilogram olan kişi başına düşen süt üretim miktarı, 2018 yılında 270 kilograma, 2019 yılında ise 276 kilograma yükselmiş.
Süt, içerdiği zengin protein, vitamin ve mineraller sayesinde kemik gelişimini ve zihinsel gelişimi olumlu yönde etkilemektedir. Süt tüketimini arttırmak ve sütün faydaları hakkında insanları bilgilendirmek için dünyada her yıl, 21 Mayıs tarihi “Dünya Süt Günü” olarak kutlanmaktadır.
İnsan sağlığı bakımında öneme sahip süt ve süt ürünleriyle, hayvansal protein ihtiyacının kayda değer bir kısmı karşılanabilmektedir. Süt bu nedenle hepimiz için çok değerli bir gıda maddesidir. Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarlarda tüketimi özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşımaktadır.
Doktorlar, kemiklerin yapı taşı olan kalsiyum açısından oldukça zengin ve vücutta kullanılabilirliği en yüksek besin maddesi olan sütün her gün düzenli olarak tüketilmesini tavsiye etmektedir. Günde iki bardak süt içilmesi önerilirken, ilerleyen yaşlarda düzenli olarak tüketilen sütün, iskelet ve kemik yapısının deformasyonunu geciktirdiği de uzmanlarca söyleniyor.