Covid 19 küresel salgının tehdit ettiği Dünya eskisi gibi olmayacağa benziyor.Virüsün başladığı ilk günlerde en çok yaşlıları kronik hastaları vurmaya başladı. Avrupa başta İtalya ve İspanya olmak üzere ölümlerin yüzde 90 sanı yaşlılardan oluşuyor.Bu da kronik hastaların hayatlarını iyi idare etmediği gözler önüne seriliyor.Avrupa şimdi yaşlanan nüfusun ağlasın ölenlerine mi ağlasın şaşırtılar galiba.
Dünyamız her açıdan gün geçtikçe biraz daha yaşlanmaktadır. Nüfus yönünden de yaşlanması demografik dönüşüm dediğimiz sosyal bir değişimi de beraberinde getirmektedir.
Günümüzde yüzde 9,3’lük dünya yaşlı nüfus oranının çok az altında yüzde 9,1’lik bir yaşlı nüfusa sahip olan Türkiye de bu değişimden payını almaktadır. Küresel salgınlar, doğal felaketler, savaşlar, işgaller, terör, yoksulluk, göç, hızlı kentleşme ve dijitalleşme gibi olgular da söz konusu değişimin bütün toplumların tabanına kadar yayılmasına yol açmaktadır. Bütün bunlar, toplumun en küçük yapıtaşı olan aileyi ve onda hâlâ önemli bir role sahip olan yaşlı üyesini büyük oranda etkilemektedir.
Küresel salgınlardan biri olan hâlihazırdaki koronavirüsten de daha çok yaşlılarımızın etkilendikleri görülmektedir. Bu etkilenme sadece bu virüsten dolayı biyolojik olarak ölmeleri şeklinde değildir. Sosyal açıdan da bazı yerlerde sanki “cüzzamlı”larmış gibi “olağan şüpheliler” olarak etiketlenip toplumdan dışlanmaya, yalnızlığa mahkûm edilmeye, ölüme terkedilmeye ve bazı sosyal medya paylaşım araçlarında “şaka” yoluyla aşağılanmaya başlanmışlardır. Böylece, tarihte yaşlılara bakıştaki değişimde yeni bir döneme girilmiştir.
Batı, yaşlıya ya “bağımsız yaşam” adı altında “evde yalnız yaşam”ı ya da “uzun-süreli-bakım” formülüyle huzurevleri ve bakımevlerinde “birlikte yaşam”ı sunmaktadır, Ancak bu her iki uç nokta da yaşlılar tarafından pek tasvip edilmemektedir, çünkü yaşlı uzun-süreli-bakım kurumlarını neredeyse hapishane ve akıl hastanesi için kullanılan “tam gözetim kurumları” gibi görmektedir. Evde yalnız yaşamayı da bir izolasyon şeklinde algılamaktadır. Bu nedenle, son zamanlarda bir orta yol bulmak için alternatif farklı yaşlı bakım ve yaşam modelleri ortaya çıkmıştır. Yaşlılarımız duasını alalım. Onlara iyi bakalım Allah Yardımcımız olsun..