Mübarek Ramazan ayının son on gününe girdik. Geçen günlerde yapmış olduğumuz ibadetlerimizi Allah (cc) kabul buyursun. Ramazanı şerifin son günlerini de millet olarak huzur ortamı içerisinde geçirerek Mübarek Ramazan Bayramına ulaşmayı Allah (cc) cümlemize nasip ve müyesser kılsın.
Yüce Rab’bi miz (cc) Kur’an-ı kerim de:"Biz onu (Kur'an'ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi, bin aydan hayırlıdır.. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail), her iş için iner dururlar. O gece, esenlik doludur. Tâ fecrin doğuşuna kadar." Kadir suresi
Peygamber efendimiz (s.a.v) hadis-i şeriflerin de:"Kim Kadir Gecesi'nde inanarak, ihlâs ile o geceyi ibadetle geçirirse, geçmiş günahları bağışlanır." Diye buyurmaktadırlar.
Kadir gecesinin hangi gece olduğu konusu sürekli tartışılmıştır. Peygamber efendimizin (sav) bu konuda ki hadis-i şerifleri yolumuzu aydınlatmaktadırlar.
Kadir gecesi, bir yıl da bir gece. Öyle bir gece ki bin aydan daha hayırlı bir gece. Böyle hayırlı bir geceyi aramak, o geceyi uyanık bir kalp ile şuurlu bir şekilde yaşamak her Müslüman’ın birinci idealidir. Diğer bir ifade ile bu geceyi kaçırmak bin ayı kaçırmak demektir.
Kadir gecesi, bir yıl da bir gece. Ramazan ayı içerisinde olma ihtimali çok yüksek. Efendimiz (sav), Kadir gecesini Ramazan ayı içerisinde arayın diye buyurmuşlar. Sorular üzerine kadir gecesini Ramazan ayının son on günü içerisinde arayın diye buyurmuşlar. Sonra, son on günün tek günlerinde ve son üç günde arayın diye buyurmuşlardır. Resmi olarak kutlanan kadir gecesi, Ramazan ayının 27. gecesi olarak belirlenmiştir. Doğrusunu Allah bilir.
Müminlerin annesi Hz. Aişe (r.a.) şöyle diyor : -Dedim ki: Ya Resulullah, Kadir Gecesi'ni bilirsem onda ne şekilde dua edeyim?
Şöyle buyurdular:”Allah'ım sen affedicisin, affı seversin, beni affeyle”
Başka bir Hadis-i şeriflerinde de: "Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur’ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevaptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir." Diye buyurmaktadırlar.
Büyüklerin söylediği gibi; Her geceyi kadir, her geleni Hızır bilmek gerekir. Farz ibadetleri titizlikle, sünnetleri adab ile, nafile ibadetleri sabır ve gayret ile yapmak ve yapmaya devam etmek gerekir. Böyle yaparsak kadir gecesini kaçırmayız inşallah.
Cenab-ı Hak bu geceyi hakkıyla ihya eden kullar arasına bizleri de ilhak eylesin ve bizi zatına kul ve Habibine ümmet olma şerefinde daim eylesin.
İtikâf;
Ramazan-ı şerifin son on gününde yapılması gereken ibadetlerden birisi de itikâf tır.
İtikâf; Ramazan ayının son on gününü bir camide ibadetle geçirmek, zaruri ihtiyaçları ve abdest zamanlarının dışında hiç dışarı çıkmamak, inzivaya çekilerek sürekli ibadetle meşgul olmaktır.
Ramazan ayının son gününde yapılan itikâf, sünnettir. Sadece erkekler cami de itikâf’a girebilir. Hanımlar ise evlerinin bir odasında itikâf’a girebilirler. Tek başına yapılabileceği gibi toplu olarak ta yapılabilir.
İtikâf’ın süresi hakkında farklı görüşler vardır. Peygamber efendimiz (sav) Ramazan-ı şerifin son on gününde girerdi. Bir yıl savaşta olması sebebiyle giremedi. Ertesi yıl yirmi gün itikâf’a girdiler.
Ebu Hanife Hz göre süre en az bir gündür. İmam Yusuf, bir günün yarıdan fazlası derken, İmam Muhammed bir saat bile yeterlidir demişlerdir.
Tâbiînin büyük âlimlerinden İbn Şihâb ez-Zührî'nin (Ö.124/742) ifade ettiğine göre; itikâf amellerin en şereflisidir.
Çünkü itikafa giren kimse geçici bir zaman için de olsa dünya meşgalelerinden uzaklaşır, kendini tamamen Allah'a verir, oruçlu olur.
Mescitte namazı beklemekte olduğu için daima namaz kılıyormuş gibi sevap alır.
Vaktini ibadet ve tââtle, Allah'ı zikrederek, Kur'ân-ı Kerim okuyarak ve benzeri faydalı şeylerle geçirir. Dünya ve ahireti için faydasız şeylerden uzak durur.
İtikâf’ta niyet etmek şarttır.
Ve oruçlu olmak gerekir,
Cuma namazı kılınan bir mescit veya cami olması gerekir.
En önemli şart ta temizliktir.
İtikâf çok faziletli bir ibadettir.
Peygamber Efendimiz (sav) buyurmuşlardır ki: “Kim, Allah’ın rızasını talep ederek bir gün itikâfa girerse, Allah Teâlâ onunla ateş arasını doğu ile batı arasındaki mesafeden daha büyük üç hendek ile ayırır.”
Allah (cc) yaptığımız ibadetlerimiz kabul eylesin. Gelecek günlerde bizleri Rızasından ayırmasın. Kadir gecemiz mübarek olsun.
Selam ve dua ile…