Giyim ve Kıyafetin kimliği yansıtma aracı olduğuna şahit oluyoruz.
Bu mevzu, bu asırda çok mühim. Toplumlar kıyafetlerinden kimlik gösteriyorlar, gösterirler. Niye batılılar İslam ile ilgili bir şey anlatacakları zaman sarıklı resmi çiziyorlar? Niye Osmanlı deyince pala bıyık akla geliyor? Barbaros Hayreddin Paşa’yı pazıları kuvvetli bir adam olarak lanse ediyorlar mesela. Kıyafette de tıraş tarzında da bu böyle. Binaenaleyh yüzde yüz batılı, Müslüman olmayan bir değeri yansıtan bir kıyafet, simgeleştiği takdirde, tesettür için yeterli olsa bile Müslüman onu giymemelidir. Bazı ilahiyatçıların kıyafet ve giyim konusundaki yaklaşımı böyle.hatta konuyu daha iyi anlatabilmek için yaşanmış bir olay anlatayım.
Birinden dinlemiştim, konusu olunca aklıma geldi. Okuyucularımızın da dikkatini çekeceğine inandığım çok basit bir örnek vereyim. 90’lı yılların birinde, Suudi Arabistan’dan çok zengin bir misafir geldi. Arkadaşım, “Beni otele götür” dedi. Ben de “Nereye gideceksin?” diye sordum. Nereye gideceğini söyledi ve Taksim’de çok lüks bir otele gittik. Arkadaşımın üzerinde Arap entarisi vardı. İçeriye girerken, resepsiyonda birisi bizi durdurdu ve “Bu kıyafetle otelimize girmeyin” dedi. Müşteri olarak girdiğimizi ve işçi olmadığımızı söyledim. “Müşteri de olsanız bu şekilde giremezsiniz, burada bekleyin” dedi. “Sen ne diyorsun, karşındaki adam 100 tane otobüs satın almaya gelmiş Türkiye’ye, bir servet bırakacak. Ben bu sözü tercüme bile etmemeliyim” dedim. Zaten böyle bir yere niye geldik diye tereddüt ediyordum ben. Arkadaşımı da alıp otelden çıkacakken “Kardeşim bu durum size mahsus değil, kot pantolonlu da almıyoruz otelimize” dedi.
Derken durdum ve “Kot pantolonlu insanları niye almıyorsunuz?” diye sordum. “Kot pantolon, Amerika’da çoban kıyafetidir. Sık sık yıkamak gerekmesin diye giyilen bir kıyafettir. Otelimizin müşterisi saygındır. Çoban görüntüsü veren bir kıyafeti görmek istemezler burada. Arkadaşınızın kıyafeti de bedevi kıyafetidir” dedi. Ben tabi fırsatı buldum, bu lanetli yerden kendimi de arkadaşımı da çıkardım. Çok müthiş bir örnektir bu. O zaman otele bile sokmuyorlardı kot pantolonluları. Sonra başka bir otelciye sordum bu durumu; “Otelcilikte kuraldır: Çok düşük kıyafetler simgeleştiği zaman, otellere alınmazlar” dedi.
Bir otelci küçük bir kıyafet mevzusunda dahi otelinin klasını düşünüyor. Müslüman da aynı hassasiyetle giymemeli. Ama bu çıplak hükmünde midir, değildir. Bunu takva, mücahitlik, daha derin bir şekilde düşünmek olarak algılayalım. Her halükârda bakıldığında avreti teşhir etmeyen bir kıyafet, İslami olarak emri yerine getirmiştir. Bunun ötesinde bir fazilet seviyesi vardır.