Kişisel gelişim; bireylerin kişisel hedeflerini gerçekleştirmek için kendini daha yeterli hale getirme sürecini ifade eder. Kendini tanımayan bir insan dengini zor bulur.
Kayda değer bir hayat öyküsünde acı mevcut ve gereklidir. Her acı şahsa özel ve biriciktir. Bireyler acılarıyla kişisel gelişimlerine önemli oranda katkı sağlar. Birey yaşam kalitesini istediği ve gelişimini olumlu yönde başarılı bir doğrultuda ilerletmenin kendi elinde olduğunun farkına varmalıdır. Bireyler kendinde mevcut olan noksanlıkları bildiği ölçüde güçlüdür. Kişisel gelişimde her şeyden önce bireyin kendini tanıyıp farkında olup hayat koşullarına uyum sağlamaya çalışması onu bir adım ileriye taşımaktadır.
Kişisel gelişim için önemli olan faktörlerden biri de bireyin kendisini görüp tanıyabilmesidir. Bir birey neden kendini göremez? Bunun 3 nedeni vardır. Bunlar:
- Sonuç Odaklılık
- Koşuşturma
- Kabalık
Yukarıda yer alan maddeleri düşündüğümüzde birey sonuca sabit bir şekilde odaklandığında hayatında meydana gelen yeni gelişmeleri kaçırır. Bu da süreç içerisindeki gelişimi olumsuz bir tarafa sürükler.
Birey hayat koşuşturması içerisindeyken yaşantısında oluşan durumları göz ardı ederek farkına varması gereken unsurları erteleyip gelişim sürecinin daha da uzamasına sebep olur.
Bireyler etrafındaki bireylere saygı gösterip uyumlu bir biçimde toplumsal norm ve kurallara uygun harekette bulunduğunda kişiliğini olumlu yönde geliştirir.
Kişilik bozukluğu ise empatisizlikten doğar. Birey başkalarının duygularını içselleştirdiği zaman empatiye uygun bir yolda ilerler. “İnsan insanın yurdudur.” Sözü empatiyi kısa ve öz bir şekilde vurgular. Yani insan bir başka insana muhtaçtır. Bu sebeple de insanlar anlaşa bilirlik düzeyini bireysel farklılıkları göz önünde bulundurup bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmesi gerekir.
Bireyler geçmişine takılı kalmayıp gelecek odaklı ilerlediğinde gelişimsel düzeylerini ileri bir seviyeye taşırlar. Birey geçmişten ders alıp geleceği üzerinde düşündüğünde mutlu bir yaşantının içerisinde bulunan gelişmiş bir insan olur.
Kişisel gelişim, temelde sosyal bir varlık olan insanın, sahip olduğu bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve bunlara her geçen gün yenilerinin eklenmesi sürecidir. Bu nedenle kişisel gelişim kavramı bilinçli bir değişimi kapsamaktadır. Kişisel gelişim kavramının içerdiği ve ilgili olduğu konulara genel olarak bakıldığında, kişisel gelişimin, kendini gerçekleştirmeden farklı olarak insanın sürekli olarak gelişme içinde olmasını sağlayan en önemli bir süreç olmasıdır. (Balaban Ö., Çakmak D. )
Cümlelerimi noktalamam gerekirse kişisel gelişimde başlıca unsurları göz önüne alıp ilerleyen bireyler nitelikli ve refah seviyesi yüksek bir hayat içerisinde yaşantılarını devam ettirirler.