Fitre  Ne Kadar?

İslam, kurduğu sosyal adalet sistemiyle gelir dağılımını dengelemek için zekat, fitre, sadaka gibi sosyal yardımlaşma sistemi kurmuştur. Toplumdaki zayıf halkalara destek amaçlı, kendi mallarından infak etme sorumluluğu yüklerken, aynı zamanda fertler arasında kaynaşma, adalet ve merhameti tesis etmeyide amaçlamıştır. Zekat, islam düzeninde yetkili mercilerce kontrol edilsede zaman zaman, asıl amaç bireyin kendi vicdani sorumluluğunu kontrol altına almaktadır. Paylaşmanın esas olduğu bu sistemde, mevcut malının kırkta birini mecburi koşmuştur. Bu miktar, kıymet olarak rağbet gören altın üzerinden hesaplanmk suretiyle, kayıp ve kaçakların önünede geçmiştir.

İnsanların merhametini ve paylaşım duygularını kuvvetlendirmek içinde, sadak adı altında, miktarı belli olmayan, kişinin kendi insiyatifiyle, fakire destek olmayı amaçlamıştır. “Fıtr” kelimesi sözlükte “orucu açmak”, aynı kökten fıtrat kelimesi ise “yaratılış” anlamna gelir.
“Fıtır sadakası”, Ramazan orucunu tutup bayrama kavuşmanın bir şükran ifadesi olarak fakirlere yaplan bir yardımdır.
Fıtır sadakası halkımız arasnda “fitre” ve “fidye” kelimesi ile de ifade edilmektedir.

Fidye, bazı ibadetlerin eda edilmemesi ya da edası sırasında birtakım kusurların işlenmesi hâlinde ödenen dînî-malî yükümlülüktür. İbadetlerle ilgili fidye, oruç ve hacda söz konusudur.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu yılki Fitre’yi belirlerken bir kişinin asgari geçim tutarını hesapladı. Buna göre 2017 yılı Fitre tutarı 16 TL olarak belirlenmiştir.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.