ENERJİ SAVAŞLARINA HAZIR OLALIM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin büyük bir heyecanla beklediği müjdeyi açıkladığında yer yerinden oynamıştı.320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetilmiş enerji savaşları Akdeniz’e kaymıştı. Karadeniz gazı 2023 yıılnda evlerimizde kullanacağız.milli kuruluşlarımızla yürütülen çalışmalara hep sonuç vermiştir. İnternet sitelerinde haber okurken gözüme ilginç bir o kadarda vahim bir tablo gözüme çarptı.Haber aynen şöyle yazılmıştı;Karadeniz’den doğal gaz rezervi müjdeleri, Doğu Akdeniz’den de umut veren haberler peş peşe gelirken, 1986’da İskenderun açıklarında bulunan doğalgaz kuyusunun sadece bir gün sonra kapatılması gündeme geldi. Shell çalışanlarına, “Kuyuyu hemen kapatın ve orayı terk edin” talimatının neden verildiği sorusu hâlâ cevap bekliyor.İskenderun’da doğalgaz araması yapan petrol devi SHELL, 1985 yılında büyük gaz rezervi keşfetti. Firma müjdeli haberi o dönem barit maddesini temin eden Saim Budin Madencilik A.Ş. yetkilileriyle paylaştı. Ancak ne olduysa bir gün sonra gelen telefonla firmanın faaliyetleri sonlandırıldı. Doğalgaz bulunan kuyular kapatıldı.BİR Oysaki 1985 ve 86 yıllarında ABD merkezli Exploration Turkey SA ESSO aracılığıyla İngiliz-Hollanda ortaklığındaki petrol devi SHELL firmasının İskenderun açıklarında doğalgaz arama faaliyetlerinde bulunduğu ortaya çıktı. Yapılan sondaj çalışmaları sonucunda doğalgazın bulunduğu hatta kutlamaların yapıldığı öğrenildi. Doğalgazın bulunmasından bir gün sonra gelen bir emir doğrultusunda çalışmalar sonlandırıldı. İşte eski Türkiye’nin nasıl kuşatıldığının en bariz örneklerinden birisi.Yeraltı ve Yerüstü madenlerimizi çıkarmamak için ellerinden geleni yapan iç ve dış düşmanlarımız yine rahat durmuyor. Enerjide söz sahibi olarak bizim üzerimize oynuyorlar. İşte size çarpıcı bir örnek daha Türkiye adeta enerji üssü her ilden her ilçede madenlerimiz fışkırıyor.Aylık ekonomi dergisi Z Raporu’nun Kasım sayısında ‘Yeni enerji jeopolitiği’ başlığıyla Türkiye’nin Doğu Akdeniz’ deki gelişmeleri ve Karadeniz’den çıkarılan gazın uluslararası enerji politikalarına nasıl yansıyacağı inceleniyor.Türkiye, Ağustos 2020’de Karadeniz’de keşfedildiği açıklanan 320 milyar metreküplük doğalgaz rezervine kadar, petrol ve doğal gaz kaynakları sahipliği bakımından dezavantajlı olmasına rağmen etrafındaki bölge ve ülkelerdeki zengin enerji kaynaklarının dünya pazarlarına ulaştırılmasında hep kilit ülkelerden olagelmiştir.
Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkaslar ve Orta Asya gibi komşu bölgelerdeki zengin petrol ve doğal gaz rezervleri ve bunların taşınma rotaları Türkiye’nin kalbinde bulunduğu bölgeye özel bir jeostratejik önem atfetmiş, diğer yandan çoğu zaman buradaki çatışma ve savaşların temel nedenlerinden olagelmiştir. Bu nedenle Türkiye’nin, haiz olduğu jeostratejik konum itibariyle etrafındaki bölgelerde refahın, istikrarın ve barışın sağlanmasında önemli bir aktör olduğunu söylemek mümkündür.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.