Türkiye Nükleer enerjiyle tanışıcağı 2023 'e çok az bir zaman kaldı.Bir çok ülkenin güvenle kullandığı bu enerji türü Türkiye için oldukça önemli. Enerjide çeşitlilik dışa bağımlı olmamak için elzem bir proje.Bu projeye karşı çıkanlar oldu.Ama Başkan Erdoğan ısrarı ile enerjide yeni bir sayfa açmaya hazırlanıyoruz.
Dünyada gelişmiş ülkelerin kullandığı ve sürekli farklı boyutlarda gelişen bir teknoloji. Bu teknolojiye sahip olmak istiyorsanız bir yolunu bulmanız gerekiyor
Ülkelerin istikrarlı ve sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma hedefi doğrultusunda kendi enerji politikalarını geliştirmeleri ve enerjide dışa bağımlılığı azaltmaları gerektiği gerçeği, bugün herkesçe kabul edilmektedir. Ekonomik anlamda daha güçlü olmak isteyen ancak sahip oldukları enerji kaynakları ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyen ülkeler, alternatif enerji kaynağı arayışına girmektedir. Gelişmekte olan ülkelerden Türkiye de nüfusun artması, hayat standartlarının yükselmesi, sanayileşme faaliyetleri ve yeni teknolojilere yönelim nedeniyle her yıl daha fazla enerji tüketmektedir. Sanayileşme ve teknolojik gelişmelerin getirdiği enerji ihtiyacındaki doğrudan artış, ülkemizin dışa bağımlılığının artmasına sebep olmuştur. Coğrafi konumu nedeniyle enerji kaynaklarının çeşitlilik gösterdiği bir bölgede bulunsa da Türkiye’nin birincil enerji kaynakları miktar olarak ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Bu sebeple de bir enerji ithalatçısı olan Türkiye, enerjide büyük oranda dışa bağımlıdır ve artan enerji tüketimine paralel olarak enerji ithalat oranları da her yıl katlanarak artmaktadır Türkiye'nin en büyük yatırımları arasında bulunan Akkuyu NGS'de dünya'da büyük bir ses getirdi. Türkiye ve Rusya arasında Mayıs 2010'da imzalanan anlaşma kapsamında Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesinde yapımı devam eden santralin ilk ünitesinin temeli 3 Nisan 2018'de atıldı. Her biri 1200 megavatlık 4 reaktörden oluşacak ve toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak santralin ilk ünitesinin Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılının kutlanacağı 2023'te devreye alınması hedefleniyor. Sıfır emisyonla, çevreye zararlı sera gazı salımı yapılmadan, kesintisiz elektrik üretilebilecek santralin 60 yıl olarak planlanan işletme ömrünün 20 yıl daha uzatılma imkanı bulunuyor. Tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin, Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu karşılaması öngörülüyor. Böylece Türkiye enerjideki liderliğini pekiştirmekle beraber.enerji savaşlarında üstünlüğü ele alacak seviyeye geelcek.Rüzgar enerjisi,güneş enerjisi.Barajlar,HES ve enerjide taçlandıracak NÜKLEER ENERJİ Santrali bu santral ülkemiz ve bölge için önemli bir kazanç.Şimdi 2023 hedeflerine ilerlediğimiz şu günlerde önümüze çıkacak engelleri bir bir bertaraf ederek şahlanışımızın sembollerinden biri oacak.