21 Aralık Kış Gündönümü

21 Aralık tarihiyle birlikte Dünya'nın Güneş etrafında dönmesi ve eksen eğikliğine bağlı olarak dört önemli gün ortaya çıkmaktadır. Bu günler aynı zamanda mevsimlerin başlangıcının da habercisidir. 21 Mart ve 23 Eylül tarihlerine ekinoks tarihleri 21 Aralık ve 21 Haziran tarihlerine de solstis tarihleri denmektedir.

Kuzey Yarımküre’ye Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne 43°06′ lık açı ile gelmektedir. Ayrıca kış mevsiminin de başlangıcıdır. En uzun gece ve en kısa gündüz yaşanmaktadır. Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzanırken gündüz süresi ise kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlamaktadır. Fakat 21 Mart tarihine kadar geceler gündüzlerden uzun olmaya devam eder. Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi'ne teğet geçmektedir.

Güney Yarımküre ‘ye ise Güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne 90° lik açı ile gelmektedir. Ayrıca yaz mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gündüz ve en kısa gece yaşanır. Oğlak Dönencesi'nden güneye gidildikçe gündüz süresi uzarken gece süresi de kısalmaktadır. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya geceler ise uzamaya başlar. Ancak 21 Mart tarihine kadar gündüzler gecelerden uzundur. Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi'ne teğet geçmektedir. Oğlak Dönencesi'nin güneyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile almaktadır.

21 Aralık günü, yılın en kısa günü ve bu gece ise yılın en uzun gecesi yaşanacaktır. Bilimsel olarak da kış mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilen bu tarihte, yılın en kısa günü ve en uzun gecesi yaşanmaktadır. Gündüz süresinin uzunluğu güneye gidildikçe artar. Bu yüzden 21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gündüz Hatay'da yaşanırken en uzun gece ise Sinop'ta yaşanmaktadır.