Yaz aylarının özellikle bunaltıcı sıcak zamanlarda baraj, gölet ve sulama kanallarında boğulma oranları artışa geçti. Hem yetkililer hem de uzmanlar, insanların ve özellikle çocukların daha dikkatli olması konusunda uyarılarını yeniledi.
ÇOK TEDBİRLİ OLUN
Havaların bunaltıcı etkisi ile birlikte çeşitli serinleme yollarına başvuruluyor. Özellikle doğanın içinde serinlemek isteyenler baraj, gölet, sulama kanalı, akarsu ve denizlere yöneliyor. Aşırı sıcaklıklarda suyla serinlemenin keyfine varanlar, bazen sıkıntılı anlar yaşayabiliyor. Bazı sebeplerden dolayı su içeresinde kontrolü kaybeden vatandaşlar, boğulabiliyor ya da büyük tehlike geçirebiliyor.
CAN KAYIPLARI YAŞANIYOR
Türkiye’nin birçok yerinde yaz aylarında serinlemek için farklı alternatifler arayan vatandaşlar boğulma tehlikeleriyle karşılaşabiliyorlar. Bazı boğulma vakalarında can kaybı yaşanmadan es geçilerken maalesef bazı vatandaşlar ise hayatlarını kaybediliyor. Erzurum’da deniz olmasa da suya girilerek serinlemenin çeşitli yollarını arayan şehir merkezinde çocuklar genelde süs havuzlarıyla ya da yüzme havuzlarıyla yetinse de çevre yerlerde baraj, gölet ve sulama kanallarına başvuruluyor. Geçmiş zamanlarda bu yerlerde onlarca kez boğulma olayları yaşanmasına rağmen henüz bu konuda bilinçlenemedik.
UZMANLARDAN UYARI
Yüzme bilmeyenlerin yanı sıra yüzme bilenlerinde büyük sıkıntılar yaşayabileceklerini belirten Uzmanlar, ‘Suda yüzme bilenler de bilmeyenler kadar, boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor. Çocuklarda kolluk dışındaki can simidi ve deniz yatağı gibi aksesuarlar, güvenilir değildir. Bu araçlar hareket kontrolünü kısıtlar ve üzerlerinden düşme tehlikesi vardır. Deniz dalgalı olduğu sırada, yüzme bilen kişi bile denize girmemelidir. Deniz taşıtlarının geçtiği bölgelerde, emniyet şeritlerinin dışında ve cankurtaran olmayan sahillerde denize girilmemelidir. Özellikle baraj ve göletlerde suya girilmemeli, akarsularda ise iyi yüzme bilinse bile cankurtaran yeleği ve kask olmadan suya girilmemelidir.’ İfadelerini kullandılar.
23.07.2022 14:56:50