Fasulye, Erzurum'da de en fazla tüketilen sebzelerinden birisi. Bunun en önemli nedenleri, besin değerinin yüksek oluşu, taze, kuru ya da konserve olarak tüketilebilir olmasıdır. Gerek iç tüketim ve gerekse ihracatımıza yaptığı katkısıyla, ekonomimizde önemli bir yeri olan fasulye, ilimizde bir çok ilçede ekilmeye başlandı.
Erzurum son yıllarda yetiştirdiği tahıl ürünleriyle gündemde.Bunların başında fasulye geliyor.Peki en iyi fasulye hangisi İSPİR,HINIS,TORTUM Gazeteniz Milletin Sesi en iyi fasulyeyi bulmak için vatandaşa sordu.Birbirinden ilginç yanıtlar aldık. Türkiye'de en çok bilinen ve satılan fasulye Tortum fasulyesi olarak öne çıkıyor.Bir çok ilde Erzurum fasulyesini internet üzerinden alıcı buluyor.
İSPİR FASULYESİ LEZZETLİ
Tane tane dökülen pilavın yıllardır en kadim dostudur kuru fasulye... İyi yapılanın tabak tabak afiyetle yendiği en nefis tariflerdendir o! Gönlümüzde yeri hep bir başka. Ülkemizde en çok sevilen, tüketilmesi en lezzetli olan çeşitlerin başında da ispir fasulyesi geliyor. Dillere destan lezzetiyle ispir fasulyesi diğer çeşitlerden çok daha farklı pişiyor ve lezzeti yiyen herkesi kendine hayran bırakmaya yetiyor. İspir fasulyesinin ismi yetiştirildiği bölgeden geliyor. Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor. Şekli ve tadı diğer fasulyelerden oldukça farklı. Klasik fasulyelere göre görünüşü daha yuvarlak ve küçük. Bu nedenle diğer fasulyelere nazaran çok daha hızlı pişiyor. Pişirme süresini kısaltma özelliğinin yanında pişerken kabuklarının pek çıkmıyor oluşuyla da kuru fasulye severlerin tercihlerinden oluyor.
HINIS FASULYESİ YOK SATIYOR
Erzurum’un Hınıs köyünde yetişen şeker fasulyesini denediniz mi? Eğer denemediyseniz mutlaka denemenizi tavsiye ederiz. Erzurum kuru fasulyesi denilince akla, Erzurum’da yetişen ve doğal ürünlerden olan Hınıs Şeker fasulyesi gelir. Yuvarlak ve oval şekilde olup, lezzeti bütün dünyaya nam salmıştır. Bilindiği üzere; kuru fasulye oldukça zahmetli pişen, pişirirken püf noktalarına dikkat edilmesi gereken ve yedikten sonra midede yanma veya gaz gibi sorunlar oluşmaktadır. Hınıs fasulyesinin en özelliklerinden birisi çabuk pişmesi ve mide de herhangi bir şişkinliğe yol açmamasıdır.
Hınıs Şeker fasulyesi 1700 dekarlık alanda yetiştirilir ve yılda 350 tonluk üretim elde edilerek, bölgede yaşayan halkın en önemli geçim kaynaklarındandır. Hınıs şeker fasulyeleri, Mayıs sonu veya Haziran başında ekilir, Ekim ayı sonlarında da hasat edilir. Ekilmesinden, sulamasına, ilaçlanmasına ve hasat edilmesine kadar her türlü destek çiftçilere, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce sağlanmaktadır. Özenle toplanan mahsuller, titizlikle seçilerek, ayrılır, istiflenir ve dünyanın neresinde olursanız olun bu eşsiz lezzete sahip olabilirsiniz.
Hınıs şeker fasulyesi; pişirme özelliği bakımından büyük lokanta ve Restoranlarca oldukça çok tercih edilmektedir. Düdüklü tencerede 15 dakikada pişme özelliğine sahiptir. Ayrıca diğer fasulyeler gibi kabuk atmaz. Pişirildiğinde, yemeğe katan lezzet ile damakta tat bırakır. Mide de şişkinlik yapmadığı gibi gaz sorunu gibi sorunlarla karşılaşılmaz. Erzurum kuru fasulyesi olan Hınıs şeker fasulyesi tüm Türkiye’de çok sık tercih edildiği gibi, Dünya da birçok ülkede bilinmektedir. Damaklarda bıraktığı üstün lezzet ve aromasıyla, gidilen restoranlarda, lokantalarda özellikle adı ile istenmektedir.
Kış aylarının olmazsa olmaz yemeklerinden olan kuru fasulye, yanında yine olmazsa olmaz pilavı ve turşu ile birbirini tamamlayan vazgeçilmez lezzetlerdendir. Davet sofralarında bile kendine yer bulan kuru fasulye, büyük küçük herkesin sevdiği bir lezzettir. Doyurucu ve besin değeri yüksek olmakla birlikte, protein bakımından oldukça zengindir. Kısacası Hınıs şeker fasulyesi hem gözünüze hem de midenize hitap eden eşsiz bir lezzettir. FARUK ÖZKAN
09.12.2020 02:23:00